Byg dit eget internet til dine IoT-devices og kom online uden brug af 3G eller Wi-Fi


The Things Network (TTN) er en global bevægelse med en mission. De vil bygge et decentraliseret, åbent og crowdsourced Internet of Things datanetværk der er ejet og styret af brugerne.

 

I dag skal du typisk betale en operatør, hvis du ønsker at gå på nettet med din mobil. Men hvis du forestiller dig, at du er arrangør af f.eks. Roskilde Festivalen og har 1000 devices, der f.eks. skal måle, hvor mange der benytter toilettet i timen, og alle skal kobles op, så bliver det pludselig dyrt, og kræver store mængder af energi. Men nu er det muligt at bygge dit eget netværk med en gateway, hvor alle dine IoT-devices kan kobles på. Det er væsentlig billigere og bruger langt mindre energi.

InfinIT – Innovationsnetværk for IT holdt den 1. juni 2017 sammen med IT-Universitetet i København et hackathon, der handlede om at få hands-on erfaring med LoRaWAN, The Things Network og om at lære at bygge og teste gateways og sensornodes.

Amsterdam har 10 gateways til komplet LoRaWAN-dækning

LoRaWAN er den nye teknologi, der gør det muligt at koble sig på nettet uden brug af 3G eller Wi-Fi. LoRaWAN står for Long Range Wide Area Network. Det er batterieffektivt – devices kan holde op til 3 år – og det har en rækkevidde af 2-15 km – alt efter om det er by- eller landzone. Det bedste for dig er, at du kan bygge dit eget netværk for meget færre penge end traditionelle datanetværk. LoRaWAN giver med brugernes hjælp mulighed for at give en hel by dataforbindelse. Byen Amsterdam blev f.eks. dækket på 4 uger. Missionen for The Things Network er at gøre det globalt. I skrivende stund har bevægelsen 19365 brugere i 89 lande. Det hele handler om at skabe energieffektive devices, der kan bruge lang distance gateways til at forbinde til et open-source, decentraliseret netværk for at udveksle data med andre devices og platforme.

”En af fordelene ved LoRaWAN er, at du selv styrer, hvor lang tid din gateway skal leve, og du vælger selv, hvornår du vil skifte teknologi. Du er altså ikke afhængig af et teleselskab – TDC har f.eks. varslet at de vil lukke for deres 2G netværk. Du styrer arkitekturen, og hvis du har nogle produkter, der skal leve i lang tid – som f.eks. i industrien, kan du vælge hvornår du vil opdatere,” siger Alexandre Alapetite, Senior Software Engineer fra Alexandra Instituttet, der var en af oplægsholderne på hackathonen.

Hvorfor er det smart?

En oplagt anvendelse af LoRaWAN er til intelligente boliger, intelligent måling, sensornetværk, sikkerhedssystemer, og intelligente byer. LoRaWAN giver dig f.eks. mulighed for at koble dine vinduer op på netværket ved hjælp af sensornodes – også kaldet smart støv eller wireless sensor networks. En node er en autonom sensor til f.eks. overvågning af fysiske eller miljømæssige forhold, såsom temperatur, lyd, tryk osv., og til at samle data gennem et netværk. Størrelsen kan være alt fra en skoæske helt ned til et støvkorn. Det gør det muligt at se om f.eks. dine vinduer er åbne eller lukkede eller om temperaturen i dit køleskab falder eller stiger.

”LoRaWAN er lidt ligesom Wi-Fi til IoT. Selve tilgangen og måden, det fungerer på, er ret åbent, og du kan vælge, om det skal være åbent for andre eller ej, lidt som med Wi-Fi,” siger Alexandre Alapetite.

1000 rottefælder, LoRaWAN og sensornodes passer som fod i hose

Arrangementet den 1. juni samlede forskellige deltagere fra kommuner, der arbejder med skraldeafhentning, til en virksomhed der arbejder med skadedyrsbekæmpelse. Virksomheden ønskede en opkobling af dens rottefælder og mulighed for at se, om der var gået en rotte i fælden uden at skadedyrsbekæmperen skulle være tilstede fysisk. Skadedyrsbekæmperen kunne tænkes at sætte 1000 rottefælder op i København, udstyre dem med sensornodes og koble dem på en gateway.

”3G og 4G har god dækning men bruger meget batteri. Hvis du har mange batteridrevne IoT-sensorer, er LoRaWAN meget velegnet, da det bruger væsentlig mindre batteri,” siger Alexandre Alapetite og fortsætter, ”ulemperne kan dog være, at du skal være parat til at vedligeholde dit netværk – mere end du ville gøre, hvis du kørte på 3G eller konkurrenten Sigfox. Derudover er dækning på LoRaWAN ringere, fordi dækningen kun er til stede i det område, hvor du har valgt at stille din gateway op. LoRaWAN har flere konkurrenter lige nu, men om 2-3 år vil der være endnu flere alternativer, og det er langt fra oplagt, hvilken af disse teknologier der overlever det næste årti,” afslutter Alexandre Alapetite.

Byg dit eget netværk

Workshoppen gav mulighed for at bygge sit eget netværk, ved at købe en startpakke med hardware i. 50 deltog og omkring 20 havde valgt at takke ja til startpakken. Engagementet blandt deltagerne var stort, og der var hyret ekstra folk ind til at hjælp de deltagene. Efter workshoppen var slut, var der stor interesse for at lave endnu en workshop for at videre udvikle WAN-teknologier.

På dette kort kan du se, hvor mange fungerende LoRAWAN netværk der er i Danmark, og der findes også en LoRaWAN-app, hvor aktive, fungerende netværk kan søges frem. Den hedder LoRaWAN tracker.

Du kan læse mere om LoRaWAN her og The Things Network her.


PS: Hvis du synes, at ovenstående arrangement er lige noget for dig, er du velkommen til at melde dig ind i InfinIT – det er gratis – og du tilmelder dig ved at klikke her.

 

Kontakt


Forsknings- og Innovationsspecialist
Lea Schick

Alexandra Instituttet
Tlf. 27 26 54 79
E-mail

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet