Dansk forskning skal stå i spidsen for fremtidens udvikling af blockchain


Du kender sikkert fænomenet blockchain, og ifølge flere forskere har vi kun set toppen af isbjerget af blockchains betydning for den teknologiske udvikling af det globale marked.

I fremtiden skal teknologien blandt andet anvendes til at verificere kvaliteten af en virksomheds varer og dermed kunne underminere og kontrolteste f.eks. fødevarefusk på hylderne. Shippingindustrien kan ligeledes spare mange milliarder på en fælles digital platform baseret på blockchains. 

Blockchain bliver af eksperter spået samme betydning for udviklingen af det globale marked, som internettet havde for deling af informationer. Netop dét har vakt en nysgerrighed hos virksomheder verden over. For hvilke muligheder skaber en datateknologi, der principielt byder på muligheden for at spore sin vare og dermed danne et præcist og verificerbart billede af varens livscyklus?

European Blockchain Center og Danmark tager teten

D. 8. februar inviterede InfiniT, RFID i Dk og European Blockchain Center til Future Briefings, hvor deltagerne blev præsenteret for den nyeste danske forskning inden for anvendelse af blockchain og dets mange potentialer i forbindelse med supply chain management.

Dagen bød blandt andet på oplæg fra Roman Beck, professor og leder af European Blockchain Center på ITU, der tidligere har udtalt til finans.dk, at Danmark med stor fordel kan tage teten i udviklingen af blockchainteknologi.

Det nyetablerede blockchaincenter på ITU markerer Danmarks indpas i udviklingen af Blockchain, og med Roman Beck i spidsen skal European Blockchain Center fortsat sikre Danmarks position inden for feltet.

”Flere private og offentlige er allerede i fuld gang med at udvikle blockchain-baserede løsninger, som potentielt vil kunne gøre det lettere at sikre, at alverdens it-systemer arbejder efter hensigten. Det skaber en masse muligheder, som vi skal udnytte bedst muligt, men der bliver også udfordringer, både kulturelle og juridiske,  bl.a. fordi blockchains af natur er transparente”, fortæller Roman Beck.

Spændende forskning inden for shipping- og fødevareindustrien

Christian Lassen, Nordic Leader IBM, fortalte om IBMs erfaringer med at udvikle blockchain-baserede løsninger til shippingindustrien.

I januar 2018 stiftede Mærsk og IBM et nyt selskab med henblik på at udvikle en ny, global og digital handelsplatform, der potentielt kan spare shippingbranchen for milliarder. Den blockchain-baserede platform skal reducere unødige transportudgifter ved hjælp af en mere effektiv og dermed let deling af informationer.

Et andet af dagens oplæg kom fra Kristoffer Just, Cand.IT. i Digital Innovation & Management, hvis specialeafhandling afsøger mulighederne for at fremme sporing, information og dokumentation gennem ”digital trust”. F.eks. findes der flere flasker ekstra koldpresset olivenolie på hylderne verden over, end det er muligt antal oliventræer taget i betragtning. Og noget kunne tyde på et stort behov for at skærpe kontrollen på netop dette område: En undersøgelse fra fødevarestyrelsen i marts 2017 påviste, at 12 olivenolier på de danske hylder var af så dårlig kvalitet, at styrelsen på det kraftigste anbefalede ikke at anvende dem i madlavningen.

Kristoffer Justs afhandling er et samarbejde mellem ham og COOP Trading, og den stiller nogle interessante spørgsmål til blockchains evne til at skabe vare-autenticitet. Dette kræver dog en verificering af de data, som fødes ind i blockchain’en, og spørgsmålet er nu, hvordan man opnår denne verificering uden mellemmænd?

 

Kontakt

Faglig koordinator
Gert Læssøe Mikkelsen
Alexandra Instituttet
Tlf. +45 24 26 99 11
E-mail

Faglig koordinator
René Rydhof Hansen
Aalborg Universitet
Tlf. +45 99 40 75 14
E-mail 

Facilitator
Berit Skjernaa
Alexandra Instituttet
Tlf. + 45 26 58 53 73
E-mail

 

Facilitator
Marie Rørdam Fenger
Alexandra Instituttet
Tlf. +45 30 76 07 22
E-mail

 

Er du også nysgerrig på at høre hvad der rører sig inden for din branche? Så tilmeld dig InfinITs nyhedsbrev og hold øje med de næste arrangementer.

 

 

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet