Innovationssamarbejde bringer liv i Danmarks glemte patentguld


De fleste, der besøger Danmarks Tekniske Museum, kommer for at se de gamle flyvemaskiner, veteranbilerne og de motorer, der har været med til at sætte gang i Danmarks industrielle revolution. De er de færreste, der er klar over, at museet også ligger inde med over 3.000 patenter på mange af de opfindelser, der er blevet gjort gennem tiden.


 
Et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Museum og virksomheder fra maker-industrien er gået sammen om at bringe liv i gamle opfindelser ved hjælp af digitale fabrikations-teknikker og prototyping.
 
“Det ligger nogle virkelig spændende opfindelser, og det er synd at de ikke får mere opmærksomhed, fordi vi fandt ud af, at hvis de mennesker, der stod bag opfindelserne, havde de digitale muligheder, som vi har i dag, så ville man kunne bringe nyt liv i opfindelserne. Så vores udgangspunkt var, hvad ville der ske, hvis vi genopfandt nogle af de opfindelser med nutidens teknologi,” fortæller Vanessa Julia Carpenter, Lead Specialist hos IdemoLab, DELTA.
 
Projektet hedder ‘From past to present’ og har afholdt tre workshops, hvoraf den første workshop blev afholdt på Danmarks Tekniske Museum. Her kunne man se opfindelserne. Den næste blev afholdt hos Underbroen, der er et fablab med adgang til de nyeste værktøjer inden for ‘fast prototyping’ som lasercuttere, 3D-printere o.lign. Den sidste blev afholdt hos Idemolab, der har stærke kompetencer i, hvad der skal til at for at bringe produkter ud på markedet.

Lasercuttet emballage

Flere af fortidens patenter handler om emballage, og hvordan man pakker ting ind. Man har især anvendt styrofoam, der ligner hvide popcorn. Men det er både dårligt for miljøet og kræver meget plads, når man skal sende det. Men hvad nu, hvis man kender målene på det produkt, som man skal sende, så ville man med en lasercutter kunne udskære emballagen, så den passer præcist til produktet.
 
Den udfordring tog en af grupperne op og foreslog en måde, hvor man kan scanne et produkt og omdanne det til et mønster, som en lasercutter kan skære ud efter. Det betyder, at man kan nøjes med at bruge et materiale, og dermed gøre det nemmere at genbruge. Emballagen ville også kunne sende som en flad pakke, hvis der er brug for det.
 
“Det får samtidig produkterne til at fremstå mere high-end-agtige. Ligesom når man åbner et produkt fra Apple, der laver custom-indpakninger til hver eneste af deres produkter. I virkeligheden vil langt flere firmaer kunne lave produktspecifik emballage, da de fleste har relativ nem adgang til et fablab og en lasercutter,” forklarer hun.

Intelligent drivhus

En anden gruppe var inspireret af et isolationsmateriale og lavede et intelligent drivhus, der ikke kun måler luftfugtighed, men også, hvordan planterne har det. Det har også indbygget vandingssystem og LED-belysning, der automatisk tænder eller vander, når planterne har brug for det. Her brugte de lasercuttere til udskæring og Arduino til styring af hard- og software.
 
“Det interessante er, at rigtig mange prøver at genopfinde hjulet eller den dybe tallerken, men mange startups kigger ofte ikke tilbage i historien og ser på, hvordan man gjorde for 100 år siden. De kigger kun efter, om der er et andet startup, som har forsøgt sig. Så det giver rigtig god mening at inddrage Danmarks Tekniske Museum og se, hvordan man har gjort det tidligere. Og så er der en virksomhed som Cotter, der repræsenterer fremtiden. Fordi i stedet for selv at stå for udskæringen, så kan du uploade dit design til en lasercutter, få det udskåret og tilsendt,” siger hun.
 
“Det er i princippet det, der skete med udbredelsen af papirprintere. Det gjorde os til grafiske designere og betød, at vi selv kunne udgive brochurer. Og nu kan vi lave vores egne specialdesignede møbler. Det er også vigtigt at sige, at disse workshops aldrig var blevet til noget, hvis ikke et innovationsnetværk som InfinIT havde været matchmaker. Det var et meget specielt samarbejde, fordi både fortiden i form af museet og nutidens maker-community deltog frivilligt.”
 
De tre workshops er opsamlet i videoen her:

 

Kontakt

Sekretariatsleder
Merete Carlson
Alexandra Instituttet
Tlf.: +45 20 75 71 45
E-mail

 

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet