Sådan er fremtidens fødevareforbruger


Digitalisering af fødevarebranchen er hot. Så hot, at en kapitalfond med base i Silicon Valley har identificeret to hotspots inden for fødevareområdet i verden. Det ene er Holland, det andet er Danmark.

Kapitalfonden overvejer netop nu at etablere et regionalt kontor her i landet. Dertil har Silicon Valley investeret 1 millard dollars i food startups og projekter alene i 2016 rundt om i verden.

Men hvor er fødevarebranchen på vej hen? Og hvilke trends kommer til at styre den de næste mange år frem? Og hvorfor er fødevareindustrien så hot i Danmark, at selv Silicon Valley kigger vores vej?

I det fornyligt afholdte hackathon om datadrevet innovation i fødevarebranchen – af InfinIT, Innovationsnetværk for IT - satte keynote Peter Kragh Halling fra Democratic og Hack & Co fokus på, hvilke megatrends der vil påvirke fødevareindustrien.

Forbrugeren efterspørger bæredygtighed

Han påpeger, at det handler om bæredygtighed, at efterlade et positivt fingeraftryk med sine investeringer, og om hvordan maden bliver lavet, dyrket og af hvem.

Det danske landbrug har et væld af datamateriale om sundhed og dyrevelfærd. Hver en ko der bliver født, og hver en gulerod, der bliver hevet op af jorden, bliver registreret.

Forbrugeren vil have bekvemmelighed og høj kvalitet

Derudover efterspørger forbrugeren kvalitet til lavpris og bekvemmelighed. Det afspejler sig bl.a. i, at både Aldi og Lidl satser på høj kvalitet til lave priser.

Amazon Go er også et godt eksempel. Tidligere på året opkøbte Amazon den amerikanske økologikæde Whole Foods. Amazon Go er en butik uden kø og betaling. Betalingen sker automatisk, når du forlader butikken med dine varer.

Fødevaregiganten COOP har også lanceret deres egen konkurrent til Amazon Go kaldet ”bip & betal” – et supermarked uden kasseassistenter.

Forbrugeren vil tættere på landmanden

Engang købte vi mælk direkte fra den lokale gård, og vi vidste også, hvem der havde sået de kartofler, vi satte på middagsbordet. Men meget har ændret sig med de store supermarkeders indtog. Og storytelling på produktet har erstattet lokalkendskabet.

Men forbrugerne søger igen imod landmanden, og trenden er klar. Forbrugeren vil tættere på landmanden, men landmanden vil også gerne tættere på forbrugeren.

Amazon Go sælger allerede i dag direkte til forbrugeren fra landmanden. Der er altså ingen fordyrende mellemled. Og rejsen fra jord til bord eller fra landmand til forbruger er blevet mere gennemsigtig.

Åbent Landbrug her i landet er også velbesøgt. Når køerne hvert år kommer på græs, besøger 100.000 danskere en af de 64 åbne gårde landet over.

Forbrugeren ønsker altså meget mere information om sin mad. Helt ned til hvilken ko, der har leveret mælken i køledisken, og så vælger han de brands, produkter og råvarer i butikkerne, der afspejler hans værdier og etik.

Forbrugeren vil have gennemsigtighed i fødevarekæden

Ligeledes stormer små fødevare start-ups frem globalt. De er alle gode til at bruge de sociale medier til at connecte med forbrugerne – også i real tid. Det kan være gulerodens rejse fra jorden til gryderetten i restauranten. Det indgyder troværdighed, identifikation og tillid.

Direkte kontakt til forbrugeren fra landmanden er et hit – og omvendt. Og det er noget, vi vil se meget mere af fremadrettet.

Kontakt


Forsknings- og Innovationsspecialist
Lea Schick

Alexandra Instituttet
Tlf. 27 26 54 79
E-mail

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet