Workshop om digitalisering af virksomheder


InfinIT afholdt en workshop den 5. april 2018 i Aalborg for virksomheder, som overvejer en højere grad af digitalisering eller opgradering af deres it-produkter.

Ivan Aaen, Institut for Datalogi, AAU, indledte dagen og pegede på digitalisering ikke blot af produkter men også i arbejdsprocesser og forretning.

”Vi har områder som intelligent automatisering, individuel konfigurering og levering, forebyggende vedligehold, smarte produkter og virtuelle produkter. Hele forretningsmodellen er i spil, og vi må vælge en vision,” siger han.

Maintainability af software

Hardi International A/S udvikler og producerer marksprøjter og sprøjte-features baseret på embedded software, og det får stadig større betydning. Softwareudviklingen er outsourcet til et softwarehus. Maintainability af (mulighed for at vedligeholde) software er en vigtig egenskab. Dette forhold stiller krav til Hardi om at være i stand til at forstå og tage højde for de metoder, som softwarehuset benytter.

Fire leverandører af it-teknologi gennemgik eksempler på løsninger.

  • Mogens Durup Nielsen fra Xtel viste en case om udvikling af et IoT-system fra bunden, og hvordan man kommer i mål, når krav til produktet ændrer sig undervejs for bedre at understøtte markedet.

  • Henrik Thomsen fra Prevas A/S viste eksempler på tilgange til udvikling af IoT-produkt og -service – fra produktfunktionalitet til datadreven forretningsudvikling.

  • Daniel Lux fra Seluxit A/S gav sit bud på, hvordan det undgås at forfejle IoT-projekter på kort og lang sigt via IoT rapid prototyping. Daniel præsenterede også Hosting af løsninger.

  • Asger Hviid fra RTX A/S gav et overblik over trådløse teknologi og designovervejelser. F.eks. blev disse præsenteret: BTLE, DECT/ULE, LoRa, SubGhz (802.15.4), SigFox, Wi-Fi, LTE cat NB-IoT, LTE –U.

Klaus Schroeder, Innovationsdirektør, design-people, deltog på workshoppen. Klaus gav denne tilbagemelding:


”Stor tak for en inspirerende workshopdag med praktikere inden for digitalisering og Internet of Things (IoT)-løsninger. Jeg kom selv med en kundeværdi- og designvinkel, som er design-people’s bidrag til succesfulde IoT-løsninger. Jeg nød at lære nyt om de mange facetter, som afgør, om IoT-udvikling skaber forretningsmæssige resultater: bl.a. nye tekniske standarder, agile udviklingsprocesser, kundeinvolvering og nye forretningsmodeller.”Highlights fra dagens indslag og diskussioner


Institut for Datalogi, AAU, Ivan Aaen
Software know-how og domæne viden (om anvendelsen af løsningen) skal integreres for at lykkes med IoT. Intelligente digitale produkter kan enten automatisere betjeningen, eller der skal lægges en indsats i at designe dem til intuitiv brug.

Deltager i workshop John Kaasgaard, Grundfos
Værdien omkring smarte, Internet forbundne produkter skabes A) internt i virksomheden igennem data og viden om produkternes brug ”derude” og/eller B) hos kunden, som kan få adgang til nye værdiskabende services.

Prevas, Henrik Thomsen
Hounö’s industriovne, som eksempel på hvordan IoT skaber ny kundeværdi: ”Nye opskrifter kan nu sendes digitalt til ovnen, og dens brug kan monitoreres. Nødvendige forbrugsvarer bestilles og leveres ”automatisk” – en ny forretningsmodel for Hounö,” siger han.

Hardi International, Bjarne Schmidt
Clean Code only! Hvad gør man, når en marksprøjte ikke vil udføre renseproceduren sådan, som kunden forventer?  ”Den velskrevne, læsbare software kode gør det muligt at tilpasse softwaren nemt og billigt til ændret udstyr,” svarer Bjarne Schmidt selv.

Xtel, Mogens Durup Nielsen
Hvordan blev Robofit – et stykke IoT rehab-træningsudstyr til en succes? Igennem utallige tilpasninger undervejs i udviklingsforløbet. Test – optimer – test – optimer – test – optimer … - teknikken såvel som brugeroplevelsen og forretningsmodellen.

Seluxit, Daniel Lux
Fra sikre trådløse kommunikations protokoller til en tysk smarthome løsning til en konkurrencedygtig IoT-udviklings- og infrastrukturplatform, som snart bringer Seluxit på børsen.

RTX, Asger Hviid
LTE NB-IoT og LoRa: Nogle af morgendagens trådløse standarder for hurtig og billig wireless IoT-kommunikation. Produktintegration fra design til produktion er nøglen til succesfuld implementering.

Væksthus Nordjylland, Martin Elgaard Nikolajsen
Der er masser af programmer for at få støtte til perspektivrige digitaliserings- og IoT-projekter – adgang til støtten er kun et telefonopkald væk.De mange kaffepauser undervejs gav anledning til at få 3 mødea ftaler i min kalender - for at videreføre de inspirerende dialoger fra dagen. Tak for facilitering af dagens seminar til Jørgen Biegel fra InfinIT.

SE SLIDES FRA DAGEN HER

KontaktFaglig koordinator

Thomas Hildebrandt
IT-Universitetet
Tlf.: +45 72 18 52 79
E-mail

 Faglig koordinator
Ivan Aaen
Aalborg Universitet
Tlf.: +45 99 40 89 11
E-mail

 

Facilitator
Jørgen Biegel
Aalborg Universitet
Tlf.: +45 96 35 45 65
E-mail

 

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet