0

Flere danske it-tekstilerJeg har i nogle år arbejdet sammen med danske virksomheder og øvrige organisationer på at udvikle produkter, der kombinerer it og tekstiler.

Vi har bl.a. udviklet Klimakjolen, Solcelletasken og Memory Bag og p.t. er vi i gang med at udvikle UV-kjolen, vi har medvirket til at udvikle Den Intelligente Trøje og vi vil meget gerne i gang med at udvikle Trylletrøjen.

 

 
Klimakjolen (Foto: Copyright Diffus Design, fotograf Anni Norddahl)  

 

Al denne udvikling er foregået i et samarbejde imellem danske og udenlandske virksomheder og forskningsinstitutioner. Dette arbejde er afhængigt af, at der bliver givet forskningsmidler til yderligere at højne vores ekspertise til at løfte udviklingsopgaven og lige nu står vi overfor en rigtig god mulighed for at få midler til at satse ekstra på dette område i de næste tre år. Det kan lade sig gøre, hvis vi får en resultatkontrakt indenfor it-tekstiler. Danske virksomheder og borgere kan bidrage til at det bliver til virkelighed, ved at gå ind på linket her og tilkendegive interesse og evt. komme med forslag: http://2012.bedreinnovation.dk/aktivitet/it-tekstiler


Tekstiler befinder sig utrolig mange steder i vores omgivelser, udover at være noget af det mest intime ved at være tæt på vores krop hele dagen, så indgår det også i interiør, møbler og fx bygninger. Hvis vi tager tekstil brugt til tøj, kan vi yderligere se spændvidden, som går fra arbejdstøj, hvor sikkerhed er i højsædet, til fx haute couture, hvor skønheden og det spektakulære er vigtigst.

På alle disse områder kan vi transformere tekstilet til at blive en platform for kommunikation, der bærer nogle af de samme muligheder som vi kender fra desktop-computeren. Dette ganske enkelt ved at kombinere it og tekstil. Så mulighederne er store, det er snarere det at begrænse sig, der er udfordringen.

Set med mine øjne er der især på følgende områder et stort potentiale:


Sundhed

Her er det oplagt at bruge it-tekstiler til træning og genoptræning, både af kronisk syge og raske personer. Tekstilerne kan både bruges til at motivere og til at korrigere under træningen. Der er også store potentialer i at udvikle it-tekstiler til monitorering og selvmonitorering af kroniske sygdomstilstande. Dette vil især have to fordele: det vil gøre kronisk syge mere selvhjulpne og give dem en større grad af frihed. Det vil kunne frigive ressourcer i et trængt velfærdssystem.

   
 
Solcelletasken (Foto: Copyright Diffus Design, fotograf Lisbeth Holten)  
   

 


Livsstil
Her kan man forestille sig produkter med en grøn profil, produkter med øget funktionalitet, produkter der kan kommunikere (i bredeste forstand), produkter der kan indgå i sociale netværk på en ny måde, produkter der kan interagere med sin bruger på en ny måde. Alt dette vil give ekstra værdi til livsstilsprodukter som tøj, accessories, outdoor-produkter, kontorinteriør, møbler og high fashion-produkter.


Arbejdstøj

Det kan fx være arbejdstøj der kan monitorere (fx for varme), der kan visualisere (fx for giftige stoffer), der kan kommunikere (fx beskyttelsestøj, der kommunikerer med farligt værktøj), der indgår i sociale netværk (fx for distribueret arbejde som hjemmehjælpere).


Pr & Branding

Sammensmeltning af tekstil og medie forvandler potentielt mennesker, der bærer tøj, til omvandrende reklamesøjler. I forlængelse af brugen af tøj til relationel identitetsskabelse og hvad der deraf følger af promovering af hippe produkter m.v. åbnes der med intelligente tekstiler op for nye måder at bruge tøjet til PR og branding.

Hvis vi får resultatkontrakten hjem, vil vi sammen med slutbrugere, virksomheder og øvrige organisationer forsøge at forløse dette potentiale.

Giv din mening til kende og hjælp os!
Skriv kommentar

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet