Om bloggen og bloggeren

Om it-tekstiler

Der findes mange betegnelser for området it-tekstiler: wearables, intelligente tekstiler og smarte tekstiler er nok de mest udbredte. Betegnelserne dækker over temmelig forskelligartede forsøg på at tilføre tekstile produkter nye og andre egenskaber end dem, de har qua tekstilet.

Overordnet kan man skelne mellem to forskellige typer tekstiler med tilførte egenskaber:
1. Funktionelle tekstiler og it-tekstiler. I funktionelle tekstiler er fibrene forædlet og har fået øget funktionalitet så de fx er antibakterielle, antistatiske, smudsafvisende, vind- og vandafvisende, temperaturregulerende m.v.

 

2. It-tekstiler er tekstiler og it kombineret; dette kan gøres med forskellige grader af integration fra de billige kinesiske T-shirts som reagerer på lyd og hvor hele it og elektronik-delen kan tages af inden vask, til fuldt integrerede løsninger, hvor tekstil og it ikke kan skilles ad og derfor fx også kan tåle at blive smidt en tur i vaskemaskinen.

 

Den sofistikerede, fuldt integrerede løsning venter vi stadig på. Men mens vi venter dukker der gradvist flere og flere avancerede og smukke it-tekstiler op, som viser styrken, potentialet og skønheden ved denne kombination.

 Om mig

Jeg  er Senior Forsknings- & Innovationsspecialist / Netværksleder ved Alexandra Instituttet, hvor jeg til daglig arbejder med udvikling af nye koncepter for produkter med it i. Jeg begyndte at interessere mig for it-tekstil området for ca. 3 år siden og jeg blev her mødt af mange virksomheder, der leder efter sparringspartnere til udvikling af it-tekstiler. Den udfordring har jeg taget op og qua det arbejde har jeg medvirket til udvikling af en række it-tekstiler.

 

Jeg har endvidere haft fornøjelsen af at blive inviteret ind i inderkredsen af internationale forskere og virksomheder, som beskæftiger sig med it-tekstiler og qua dette finder jeg stadig meget viden og inspiration om it-tekstiler, fx hos Valerie Lamontagne og hendes online magasin http://www.3lectromode.com/ og Billy Hunter og hans online magasin http://www.innovationintextiles.com/

 

Jeg ser frem til med denne blog at give et indblik i det konkrete arbejde med udvikling af it-tekstiler og de udfordringer det byder på.

 

Tidligere har jeg tidligere arbejdet som ekstern lektor på Medievidenskab på KU samt amanuensis på Humanistisk Informatik på KU og oprindeligt er jeg uddannet Cand.mag i Medievidenskab fra KU.

Om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet er Danmarks ledende brobygger mellem it-forskning og private virksomheder. De skaber konstruktive samarbejder mellem visionære virksomheder og forskere, der arbejder med pervasive computing – it i produkter. It-tekstiler er et godt eksempel på, hvordan vi arbejder med alle udviklingsfaser indenfor pervasive computing: koncept udvikling, brugerinvolvering, hardwareudvikling og software programmering.

 

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet