IoT uden batterier

Vores omgivelser er rige på gratis energi fra for eksempel lys, varme og bevægelse. Men hvordan høster vi energien fra disse omgivelser, så vi kan slippe af med ledninger og batterier? Den udfordring tog førende forskere og virksomheder op på InfinITs workshop ”IoT uden batterier” den 21. oktober.

Når man tænker energy havesting, bør man også altid medtænke sikkerhed, slog Angelo Spognardi fra DTU Compute fast og berørte et ømt punkt inden for IoT:

– Vi har mange data, men vi kan glemme sikkerhed forbundet med disse data. Det gælder også selvforsynende trådløse netværk med sensorelektronik med processorkapabilitet. Risikoen i den sammenhæng er, at falske brugere kan nedtage data og ødelægge eller manipulere dem. Derfor er udviklere nødt til at tænke på sikkerhed af data, forklarede Angelo Spognardi, og fortsatte:

– Energy harvesting kan bidrage til at forbedre sikkerhed ved at bruge ekstra energi til computeraktiviteter, som sørger for dette. Dette er en mulighed, hvis der er mere energi for hånden, end selve funktionen kræver. Men det indebærer design af denne sikkerhed, sluttede han.

Termoelektrisk temperatursensor og selvforsynende varmeblæser

Xtel, Alpcon og Meggitt Sensing Systems er alle firmaer, der arbejder med selvforsynende IoT-produkter baseret på varme, elektrisk spænding og termoelektrisk energi. De tre firmaer forklarede, hvordan de hver især forsøger at udnytte energihøst i deres produktudvikling for eksempel i form af Xtels trådløse temperatursensor, som forsynes af termoelektrisk energi og som har en levetid, der er væsentlig højere end en tilsvarende løsning med batterier og Alpcons selvforsynende varmeblæser:

– I Alpcon laver vi energihøst-produkter baseret på varme. Der er tale om produkter, som skalerbart konverterer varme til elektrisk energi (DC eller AC) til systemintegration. Den høstede energi skal styres og vi står for eksempel bag en selvforsynende varmeblæser, forklarede Paw Mortensen fra Alpcon og fortsatte:

Alpcon beskæftiger sig med produktudvikling. Vi bygger prototyper og udfører ikke egentlig produktion. Vi vil derfor gerne danne netværk med andre, som kan bringe os videre, især på elektronikområdet, og det er blandt andet derfor vi er her i dag, sluttede Paw Mortensen.

Se slides fra dagen her

– Vores omgivelser er rige på gratis energi fra lys, varme og bevægelse. Opgaven er at høste energi fra disse omgivelser, så vi kan slippe af med ledninger og batterier, forklarede Johan Pedersen fra Delta, da han bød velkommen til i InfinITs konference ”IoT uden batterier” den 21. oktober i interessegruppen Embedded Systems Engineering.

Følg med og deltag i InfinIT-netværkets kommende arrangementerKontakt

Facilitator
Jørgen Biegel
Aalborg Universitet
Tlf.: +45 96 35 45 65
E-mail

 

 

Tilmeld dig fokusgruppen
for Embedded Systems Engineering

 

Netværkets aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet og drives af et konsortium bestående af:
Alexandra Instituttet . BrainsBusiness . CISS . Datalogisk Institut, Københavns Universitet . DELTA . DTU Compute, Danmarks Tekniske Universitet . Institut for Datalogi, Aarhus Universitet . IT-Universitetet . Knowledge Lab, Syddansk Universitet . Væksthus Hovedstadsregionen . Aalborg Universitet